Švýcarský večer

Švýcarský večer

Švýcarský večer

Švýcarský večer

Byli jsem pozváni na Švýcarský večer zaměřený na typické švýcarské pokrmy a ochutnávku vín a aperitivů. Akce byla pořádána cestovní kanceláří Neckermann ve spolupráci se švýcarskou turisticku centrálou.

Workshop se konal v Praze v restauraci Avion 58 v prostoru kryté zahrádky. Prostor byl vyzdoben švýcarskou tématikou a servirky byli oděné v tradičním tyrolském stylu. To vše podkreslovala reprodukovaná hudba s horalskou tématikou Volksmusic. Degustací švýcarských vín nás provázel zkušený sommeliér MIlan Krejčí (vicemistr světa a Evropy, Mistr ČR v Sabrage). Na přípravu pokrmů dohlížel místní zástupce šéf kuchaře.

fondue

Večer začal welcome drinkem, což byla velmi dobrá třešňovice Morand a hruškovicí Williams. Po uvítaní začala degustace švýcarských vín spolu s povídáním o této švýcarské tradici. Po degustaci začla prezentace o čokoládách a následná ochutnávka. Měli jsme možnost ochutnat velmi hořké čokolády, ale i slané, pomerančové nebo s příchutí vasabi. Když už jsme měli za sebou nejrůznější chutě, rozdělili jsme se do čtyř skupin a započali připravovat místní pochutiny. Vše pod dohledem zástupce šéfkuchaře Davidem Mašínem. Ochutnali jsme ROSTI (švýcarské národní jídlo), ZURCHER GESCHNET ZELTES (telecí karé, pálenka, houby a cibule), RACLETE (zelenina, brambory, sýr Gruyere), sýrové fondue a jako dezert EMMENTAL & OVOCE (z údolí Emme, kanton Bern). Jako digastiv byl absint.

Bylo to náročné, ale zvládli jsme to. Jsme rádi, že jsme mohli poznat gastronomické krásy Švýcarska, které spolu s přírodou a pohostiností dělají ze Švýcarska velmi zajímavou zemi pro poznávání, sportování nebo odpočinek a relax.